Αφήστε την πολυτέλεια του δωματίου σας για λίγο και εξερευνήστε τα μαγικά αξιοθέατα του νησιού, τα εντυπωσιακά ιστορικά μνημεία, την Κρητική φύση και τις υπέροχες παραλίες με τα καταγάλανα, δροσερά νερά τους.
ΚΝΩΣΟΣ
Από τα εμβληματικότερα ιστορικά μνημεία της Ελλάδας, ο αρχαιολογικός χώρος της Κνωσού απέχει μόλις 5 χλμ. από το κατάλυμα. Επισκεφτείτε το ανάκτορο του βασιλιά Μίνωα, δείτε από κοντά τη μνημειώδη Αίθουσα του Θρόνου και τις εξαιρετικές τοιχογραφίες και μεταφερθείτε για λίγο με τη φαντασία σας σε έναν κόσμο που η ιστορία του ξεκίνησε τα νεολιθικά χρόνια και έφτασε μέχρι και τον 5ο αιώνα.
ΒΑΘΥΠΕΤΡΟ
Σε απόσταση μόλις 3 χλμ. από το κατάλυμα δεσπόζει ο γραφικός, καταπράσινος, παραδοσιακός οικισμός του Βαθυπέτρου, χτισμένος στους πρόποδες του όρους Γιούχτα, με εξαιρετική θέα προς τους εύφορους αμπελώνες και ελαιώνες της κρητικής γης. Εκεί θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφτείτε τη Μινωική Έπαυλη (1580 π.Χ.) με ανακτορικά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά, όπως επίσης και το αρχαιότερο πατητήρι σταφυλιών που σώζεται στον κόσμο, που η ηλικία του ξεπερνάει τα 4.000 χρόνια, καθώς και το ελαιοπιεστήριο και το εργαστήριο πηλοπλαστικής με κεραμικό κλίβανο.
ΓΙΟΥΧΤΑΣ
Γιούχτας ονομάζεται το ιερό βουνό των Μινωιτών με τη μορφή του Δία. Βρίσκεται μόλις 2 χλμ. δυτικά των Αρχανών, σε ένα μοναδικό τοπίο περιτριγυρισμένο από αμπελώνες και ελαιώνες, γεμάτο μύθους, μυστήρια και δοξασίες, που το ακολουθούν από την αρχαιότητα και πηγάζουν από το μοναδικό φυσικό σχήμα του, που θυμίζει έντονα ανθρώπινο πρόσωπο, το οποίο ο μύθος θέλει να είναι του Δία. Λίγα μόλις χιλιόμετρα από την αρχαία Κνωσό ήταν το πρώτο βουνό που έβλεπαν οι Μινωίτες όταν έφταναν με τα καράβια τους στο λιμάνι θεωρώντας ότι το γιγαντιαίο πρόσωπο των 811 μέτρων ήταν του Δία. Κατά τον μύθο εκεί βρισκόταν ο τάφος του Δία. Μάλιστα το όνομα Γιούχτας αποτελεί παραφθορά του λατινικού Jupiter, που σημαίνει Δίας. Για τους Μινωίτες ήταν ιερό βουνό και είχαν δημιουργήσει τουλάχιστον δύο λατρευτικά ιερά, το ένα στο ψηλότερο σημείο του βουνού (Ψηλή Κορυφή) και το δεύτερο στη θέση Ανεμόσπηλια .
ΦΟΥΡΝΙ
Οι Αρχάνες βρίσκονται κοντά σε πολλούς κρυμμένους θησαυρούς. Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το Φουρνί στις Κάτω Αρχάνες, έναν κατάφυτο λόφο, διάσημο για το Προμινωικό νεκροταφείο (2400 π.Χ.-2200 π.Χ.), το μεγαλύτερο προϊστορικό νεκροταφείο του Αιγαίου και από τους σπουδαιότερους αρχαιολογικούς χώρους της Κρήτης. Η περιοχή προσφέρεται για χαλαρωτικούς περιπάτους στο δάσος και φυσιολατρικές εξορμήσεις, ενώ η πρόσβαση πραγματοποιείται είτε με αυτοκίνητο είτε μέσω των υπέροχων πεζοπορικών μονοπατιών που έχουν διαμορφωθεί. Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το πανέμορφο πετρόκτιστο θεατράκι από όπου μπορείτε να απολαύσετε την υπέροχη θέα προς τις Αρχάνες και το νησάκι Δία (ή Ντία).
Ο δρόμος του νερού
Στην περιοχή της Αγίας Ειρήνης στα Σπήλια, μόλις 1 χλμ. πριν από το ανάκτορο της Κνωσού, σε ένα καταπράσινο τοπίο, υπάρχει η μεγαλύτερη υδατογέφυρα που κατασκευάστηκε στην Κρήτη με σκοπό να λύσει το πρόβλημα λειψυδρίας του Μεγάλου Κάστρου (Ηρακλείου). Μέσα από αυτή, το υδραγωγείο που κατασκευάστηκε κατά την Αιγυπτιοκρατία (1830-1840), μεταφερόταν το νερό από την πηγή Φουντάνα στους Κουνάβους και από την πηγή Μηλιαρά στο Σκαλάνι ως το κέντρο του Ηρακλείου, στην περίφημη κρήνη Μοροζίνη.
Αφορμή για την κατασκευή ήταν ο εντοπισμός από τους Αιγυπτίους του αρχαίου Ρωμαϊκού υδραγωγείου της Κνωσού, με υπόγεια σήραγγα μήκους 1.150 μ., το οποίο καθαρίστηκε, διανοίχτηκε και αναστηλώθηκε. Η στοά σώζεται και σήμερα με τη δυτική της έξοδο φραγμένη, ενώ η ανατολική από τη μεριά του Σκαλανίου είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Η υδατογέφυρα στα Σπήλια είναι ιδανική για περίπατο, καθώς δίπλα στην εκκλησία της Αγίας Ειρήνης υπάρχει κατάφυτο δασάκι με πάγκους για τις στάσεις σας.
Μεινετε σε επαφη
Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας. Κανένα στοιχείο που παρέχεται δεν θα διαμοιραστεί.